Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Julehemmelighet!

Jeg er vokst opp med mølje på formiddagen på julaften. Tidligere sammen med hele familien hos farmor og farfar, jeg tror vi var rundt 25 slektninger de siste årene. En tradisjon jeg satte utrolig pris på. Heldigvis har mamma og pappa videreført mølje, og baker selvsagt flattbrødene etter farmors oppskrift.  For de som har lest om farmors hemmelige potetklubb i bloggen min tidigere, så skjønner dere at enkelte ting har en generasjons-overlevering i vår familie.

Når det gjelder møljebrød er kost av hestehår vesentlig!

I dag var det min tur til å lære å lage den deilige jule-mølja. Og mølje-brødet er viktig. Veldig viktig. Jeg husker jeg fikk mølje laget på kjøpebrød hos en kjæreste en gang for hundre år siden, den var hvit og ekkel og smakte sannsynligvis tapetlim. Hemmeligheten er møljebrødet, og selvsagt kraften det skal blandes med før servering. Men har du ikke riktig brød, hjelper det ikke med all verdens beste kraft.

Ok, du trenger: melk, salt og rug. Og sammalt hvete til hjelp for kjevla etterpå. Fordelingen av ingredienser har jeg foreløpig ikke fått delta i, men deigen ser slik ut (høyre)  – før man begynner kunsten.

Ok, så er det å begynne å dele deigen, pappa lager en rull som han deler i fire. Det blir fire flattbrød. Så må man til med kjevle, som er mammas jobb. Kjevle til deigen blir så tynn som du klarer, men pass på å bruke nok mel fordi melet blir til fine deilige “blemmer” når du steker på takka etterpå. Også er det visst viktig å bruke sånn kjevle med firkanter på (jeg har kun brukt det til modell-leire), men det gjør visst flattbrødene bedre. Brukes kun på en side. Stekingen er selvsagt mannejobb. Så pappa står for den.

Resten taler for seg selv gjennom bildene under 🙂 Tradisjon er viktg <3