Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Verdens beste mat: potetklubb

Nå fikk jeg jammen meg en grunn til å komme i gang med bloggen igjen etter ett års dvale.

Jeg la ut et bilde av dagens middag på Facebook og Instagram, og noen spurte hvordan jeg lager potetklubb. Jeg har ingen oppskrift, har lært dette av min farmor så alt går på slump, men jeg kan forsøke å forklare hvordan jeg gjør det.

Du trenger:

  • poteter (blir egentlig best med potetene som kommer om høsten, men funker med nypoteter også)
  • lettsaltet sideflesk (min farmor mente det måtte være fra svensk gris, men norsk fungerer om mulig like godt)
  • hvetemel
  • salg og pepper
Jeg pleier å beregne en stor potet pr potetklubb, og som regel spiser de fleste to (noen tre – men da ligger man på sofaen veldig lenge etterpå).

 

Fremgangsmåte:

Skrel potetene og kjør dem i en foodprosessor til du har en jevn røre. (Det fungerer å bruke rivjern også, det gjorde farmor i gamledager og det var det jeg opprinnelig lærte som lita jente, men det tar utrolig lang tid, og de blir best i foodprossesor.)

 

Hell potetmassen over i en bolle og ta i litt salt. Man kan godt bruke litt mer enn man tror, siden de jo skal koke lenge etterpå. Så tar du i litt og litt hvetemel i røra, og rører inn. I dag brukte jeg seks store poteter og da var det passe med ca en halvkilo. Min farmor lærte meg at når deigen kjennes ut som en brøddeig er den bra. Det vil si at du skal kunne la sleiva stå rett opp og ned i bollen uten å velte.

 

Så er det å gå i gang med å skjære det lettsaltede sideflesket i biter. Skjer vekk svoren først. Til mine seks potetklubber  i dag brukte jeg ca 0,4 kilo. Krydre det oppskjærte kjøttet med salt og pepper (mer pepper enn salt).

 

Og nå er det på tide å finne frem en stor kjele og fylle den halvfull med vann som skal koke opp før du gjør noe mer. Putt gjerne en buljongterning i vannet.

 

Mens vannet koker opp finner du frem en stor tresleiv (fungerer nok med plast også, men farmor…), og en bolle med kaldt vann. Det er viktig at vannet i bollen er kaldt, ellers vil klubben feste seg til både deg og sleiva før du får den i vann.

 

Når vannet fosskoker er det på tide å lage klubb. Ta en god håndfull fra potetmassen og legg i hånden din som du først har dyppet i kalt vann. Klem litt på massen så den blir halvflat og ta deretter en god klump med kjøtt og legg på midten. Så pakker du igjen ved å ta røra rundt kjøttet slik at alt blir dekket. Gjør potetklubben så rundt du får den før du legger den over på sleiva som nå er våt av kaldt vann og før klubben ned i det kokende vannet. Etterhvert som bunnen av kjelen blir full av klubb lønner det seg å dytte litt på dem så de ikke setter seg fast i bunnen (da renner det gode kjøttet vekk når du skal ta dem opp). Dette gjør du før du starter på “nytt lag” i kjelen.

 

Klubben skal småkoke i minst en time, gjerne halvannen. Ha på lokk, men pass godt på varmen de ti første minuttene for potetklubb-kjelen koker veldig fort over!

 

Noen liker å servere potetklubb med sirup eller sukker. Mange bruker vossakorv og kålrabistappe. Selv bruker jeg klubben ren, med eventuelt ekstra salt og pepper. Og man serverer melk til!

 

Klubben er god dagen etter også. Da pleier jeg dele den i skiver og steke dem litt på hver side i smør, før jeg lar de småkoke i litt ren melk.

Og ja, potetklubb kan fryses – hvis du blir for mett!

 

Lykke til!